top of page

Přijímací zkoušky v roce 2023/24 - novinky!

Tentokrát vybíráme to nejdůležitější z rozhovoru Lidovek s ředitelem CERMATU Miroslavem Krejčím.


Na deváťáky, kterým 4. září odstartuje poslední rok základní školy, se hrne řada změn. Byť je čeká u přijímaček nebývalý nával, zbrusu nový systém slibuje méně stresu a větší šance. Fungovat by totiž měla léta požadovaná elektronická přihláška. Přihlášky se budou podávat třeba přes bankovní identitu rodičů. Zůstane ale i možnost papíru.


Dítě bude skládat přijímací zkoušky až na tři školy oproti dosavadním dvěma. Novinkou je i povinné pořadí přihlášek. Žák si proto musí dobře rozmyslet, kam se hlásí. „Budou muset správně rozhodnout o pořadí škol v době podání přihlášky, po podání přihlášky již pořadí nepůjde změnit,“ zdůrazňuje Krejčí.

Nově se budou zkoušky z deváté třídy konat v pátek a v pondělí, zmizí i povinnost přihlížet k vysvědčení. Velkých změn dozná i případné druhé kolo přijímaček. Bude fungovat úplně stejně jako to první, bude centrálně řízené, uchazeč se bude moci přihlásit na tři školy. Teď byl počet přihlášek v druhém kole neomezený. V rámci prvního kola si už

Loni si děti mohly vybírat jen ze dvou škol, letos mohou zvolit tři!

nemůže říct, že nechce jít na první, ale chce na tu druhou. Jediné, co může udělat, je vzdát se místa na té první škole a podat přihlášku do kola druhého.


Hlavní změnou je prioritizace. Právě ta by měla odstranit hlavní neduhy současného systému, tedy to šílenství, kdy je polovina rodičů v nejistotě, že se jejich děti nikam nedostaly, a čekají dva týdny, zda se dostanou na odvolání, objíždějí školy a hledají pro děti volné místo. Rodič/dítě napíše tři školy na přihlášku, a to v pořadí, v jakém chce, aby se na školy dostalo. Tedy na kterou školu se chce dostat úplně nejvíc, tu napíše na první místo. Když se dostane například na všechny tři, bude přiděleno systémem na první školu a nebude blokovat místa na těch dalších dvou.


Přihlášky se budou podávat pravděpodobně od prvního do dvacátého února.




184 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page